(Tämä merkintä ilmestyy myöhemmin KL:ssä. Lähinnä sen blogini lukijoille sanon, että jos otsikko tuntuu kovin epämiellyttävältä, ei kannata lukea pidemmälle, vaan keskittyä KL:n USA:n kirjeenvaihtajan aikaansaannoksiin. Siellä on tie, totuus ja elämä, ja jokainen, joka hänen blogiansa lukee, ei koskaan huku. Lisälohdutukseksi voin KL:n merkinnän loppuun laittaa amerikkalaista isänmaallista musiikkia. Mutta sitten asiaan.)
Kuten kaikki tietänevät, Hitler oli hullu kuin heinämies. Naama punaisena hän karjui äänensä käheäksi kenraaleille pienessä neuvottelutilassa ja hakkasi nyrkillä pöytää varmemmaksi vakuudeksi.
Näissä yleisissä kuvauksissa on vain eräs tragikoominen piirre. Ne todistavat vääjäämättä Hitlerillä olleen erimielisyyksiä kenraaliensa kanssa. Tästä puolestaan seuraa se johtopäätös, että kenraalit uskalsivat olla Hitlerin kanssa eri mieltä. Ketään ei erimielisyydestä ammuttu. Joitain erotettiin ja Guderianin voi katsoa joutuneen vastaan vänkäämisen takia kotiarestiin.
Kontrasti on hyvin suuri, kun viittaan aiemmin mainitsemiini Bushin hallintoa käsitelleisiin kirjoihin, siis esim. Bob Woodwardin kirjasarjaan Bush at War osat 1 - 3.
Kyseisissä ja aika monissa muissa kirjoissa toistuu sama asia. Bushin hallinto saattoi alemmilla portailla riidellä, mutta kun Bush oli päätöksensä tehnyt, siihen oli kaikkien mukisematta tyytyminen.
Menettely menee vieläkin pidemmälle. Omien sanojensa mukaan Bush ei koskaan kysynyt varsinaisesti silloisen ulkoministerinsä Colin Powellin mielipidettä hyökkäyksestä Irakiin.
Ratkaisu on hyvin erikoinen. Sodan aloittaminen on diplomatian äärimmäinen keino ja siten ulkoministerille kuuluva asia. Lisäksi juuri Powellilla oli kokemusta edellisestä Irakin sodasta. Bush on itse ratkaisuaan perustellut kohtalaisen arrogantisti: hänen ei tarvinnut.
Siinä Bush on aivan oikeassa ja tässä piilee eräs Hitlerin ja Bushin yhtäläisyys. Molemmilla oli paljon valtaa. Molemmat olivat sekä valtion päämiehiä eli presidenttejä, mutta myöskin hallituksen johtajia eli pääministereitä. Hitler oli lisäksi sotaministeri, mitä vastaa hyvin Bushin asema kaikkien 3 puolustushaaran komentajana. (Juuri sen takia puolustushaarojen korkeimpia upseereja kutsutaan esikuntapäälliköiksi.)
Ja jotta ei menisi liian vakavaksi: kumpikaan ei saanut valtakautensa alussa vaaleissa äänten enemmistöä taakseen!
Tags: